Nieuws en ontwikkelingen

Op deze pagina vindt u de laatste nieuwsberichten en ontwikkelingen over de wijkvernieuwing in De Bouwen.

De Bouwen
U bent hier: Home / Nieuws en ontwikkelingen / Winterslaap Print artikel

Winterslaap

Dinsdag 31 januari 2012

WoonFriesland wilde de woningen aan de Klaverweide volgens planning eind januari slopen. Tijdens inspectie in december is echter gebleken dat er vleermuizen huisvesten in één van de woningen.
Hoewel vleermuizen erg oud kunnen worden (soms tot meer dan 20 jaar), zijn ze als diergroep kwetsbaar. Al tientallen jaren worden de vleermuizen in hun winterverblijven geteld. Toen uit deze tellingen bleek, dat de meeste soorten sterk in aantal achteruit gingen en enkele soorten zelfs uit ons land verdwenen waren, zijn alle (ca. 20) soorten vleermuizen in 1973 bij de wet beschermd. Het is niet toegestaan deze dieren te doden, te vangen, te verstoren of in bezit te hebben.

 

De vleermuizen aan de Klaverweide zijn dwergvleermuisen. Dat is één van de kleinste Europese vleermuissoorten. De dwergvleermuis wordt maar 36 tot 51 millimeter lang, met een spanwijdte van 180 tot 240 millimeter en weegt ongeveer 3,5 tot 8,5 gram. Ze beginnen later aan hun winterslaap dan andere vleermuizen, namelijk pas in november of december. Ook 's winters laten ze zich nog vaak zien. Meestal overwinteren ze in gemengde groepjes van tien tot twintig dieren.
Zodra duidelijk is dat de vleermuizen vetrokken zijn, gaat WoonFriesland slopen. Naar verwachting zal dat in de maand april zijn.

 

 


Terug