Nieuws en ontwikkelingen

Op deze pagina vindt u de laatste nieuwsberichten en ontwikkelingen over de wijkvernieuwing in De Bouwen.

De Bouwen
U bent hier: Home / Nieuws en ontwikkelingen / Kunst en cultuur in Reidingpark Print artikel

Kunst en cultuur in Reidingpark

Donderdag 05 februari 2009

Bewoners van de wijk De Bouwen kregen deze week de derde nieuwbrief in de bus over de  wijkvernieuwing, met informatie over de stand van zaken. Vorige week woensdag kapte wethouder Ketelaar de eerste boom in het Reidingpark. Met deze kap gaf ze het startsein voor de start van de herinrichting van het park langs De Drift. Zo rond de zomer start een aannemer met de uitvoering van het nieuwe ontwerp.

Vanwege de monumentale waarde van het Reidingpark en het behoud van de berg is ook het thema 'cultuur' betrokken bij de herinrichting van het park. Uit de Smallingerlandse cultuurnota 'Meemaken' komt de ambitie dat er op meerdere plekken in Drachten in het openbaar â��speelruimtesâ�� moeten komen. Speelruimte in de culturele zin van het woord; muziek, theater, straatacts en ander â��podium-vermaakâ�� in het openbaar. Om naar te kijken, maar ook om zelf te spelen, om Drachten meer levendigheid te geven op een mooie locatie. Omdat het bij dit soort voorstellingen om zowel poppenkast als bijvoorbeeld een compleet shantykoor kan gaan, hebben we gekozen voor een oplossing die vooral een vaste plek biedt aan het publiek. De berg in het park is dé plek om het publiek te plaatsen, terwijl er aan de kant van de waterpartij wordt gespeeld. Dat leidt tot een fraaie trapachtige tribune en een vlakke vloer beneden. Deze invulling is ook mooi van vorm als er geen gebruik wordt gemaakt van de podiumplaats. Dan wordt de publieksplek ook letterlijk speelplek van kinderen die de berg als speelobject kunnen gebruiken.

Het laatste onderdeel in het Reidingpark waar de gemeente de komende tijd mee aan de slag gaat, is de vormgeving van het straatmeubilair zoals verlichting, bankjes, bruggen, afvalbakken en eventuele kunstobject(en). Hiervoor is een adviesbureau voor beeldende kunst en vormgeving gevraagd om verschillende vormgevers een eigen ontwerp te laten inbrengen. Uiteraard passend bij de historie die in het park ligt en de eigentijdse dynamiek van Drachten. Het is de bedoeling dat het hele park, dus inclusief kunst en cultuur, dit jaar helemaal klaar is.


Terug